To rodzaj tradycyjnego pieczywa weselnego, wypiekanego z mąki pszennej lub żytniej i ozdobionego owocami lub kwiatami. Przygotowywany jest ostatniego dnia przed ślubem wyłącznie przez kobiety, którym dobrze powodzi się w życiu prywatnym, co ma z kolei przełożyć się na pomyślność w związku świeżo upieczonych małżonków. Przy wypieku nie mogą być obecni mężczyźni ani wdowy. Podczas pieczenia, zgodnie z obrzędem, śpiewane są ludowe pieśni a także mają miejsce tańce.
W tradycji ukraińskiej ważne jest to, aby korowaj włożyć ostrożnie do pieca, tak, aby żadna z ozdób nie odpadła, gdyż symbolizować to może odejście żony od męża oraz aby chleb nie popękał, co może zwiastować śmierć jednego z małżonków. Gdy nowożeńcy przekraczają progi sali weselnej, rodzice i zebrani goście witają ich właśnie tym wypiekiem, który ma dać im dostatnie i szczęśliwe życie.
Widzicie podobieństwa do 🇵🇱 polskiej tradycji powitania nowożeńców chlebem i solą?
———————————————————
Jeśli planujesz kameralne wesele …
Napisz do managera Restauracji Insomnia - chętnie wyślemy ofertę weselną na sezon 2023/ 2024 rok
☎️ 512393511
📩