Chcecie jedną ? Chodźcie do Inso! Cały długi weekend Insomnia Home & Restaurant jest otwarta!
Dziś przygotowaliśmy dla Was cynamonki.
Ach jak pachnie ?
Chcecie przepis ? ⬇️
Gdy zrobicie pochwalcie się i użyjcie #gotujezinso koniecznie nas oznaczcie ?
—————————————————————-
Składniki ciasto:
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
500g maki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
Składniki nadzienie:
70 g masła
pół szklanki cukru trzcinowego
20 g cynamonu
2 łyżki cukru wanilowego
skórka starta z połowy cytryny
Wykonanie:
Drożdże świeże dokładnie rozetrzep z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj, zrób wgłębienie, wlej w nie mleko z rozczynem ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszaj.
Następnie zacznij wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę lub blat i wygniataj przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
Zawiń ciasto w roladki i każdą pokrój w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polej lukrem. Przepis na lukier? Prościzna ??zagotuj sok z cytryny, dodaj cukier puder i wymieszaj.
#gotujezinso
Zapisz sobie przepis ?