W Insomni urlop do 3.01.2024 chcemy Wam towarzyszyć w tym świątecznym czasie w domach.
Oto nasz sprawdzony przepis na pierniczki - około 50 szt.

🔹1/4 szklanki miodu
🔹80 g masła
🔹pół szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
🔹1 duże jajko
🔹2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
🔹1 łyżeczka sody oczyszczonej
🔹1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie :
Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.

Ciasto piernikowe wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, ponieważ wtedy będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu i po zmięknięciu pierniczków.

2023 12 29 pierniki02

2023 12 29 pierniki03

2023 12 29 pierniki04

2023 12 29 pierniki05