Co robi Restauracja Insomnia z Lublina na Światowej Wystawie EXPO 2015 w Mediolanie? Head chef Łukasz Kozłowski oraz sous chef Natalia Kozłowska przed międzynarodową publicznością wykonują autorskie pokazy kulinarne z uwzględnieniem menu z polskiej kuchni regionalnej. Dodatkowo przeprowadzają degustacje przygotowanych potraw dla gości Polskiego Pawilonu w ramach wydarzenia Tygodnie Regionów. Na czym polega wyjątkowość tego duetu? Kucharze zdecydowali się prowadzić cooking show w sposób nawiązujący do wspólnych elementów kulturowych Polski i Włoch. Podczas godzinnego występu podkreślają, że Polska to kraj o europejskim stylu życia. Otwarcie i przyjaźnie nawiązują kontakt z publicznością, atencję widowni zdobywają poprzez bezpośrednią autoprezentację przed rozpoczęciem gotowania oraz podczas, gdy wiatr niesie zapach wspaniałej, tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas procesu przyrządzania, pikanterii dodają żarciki kucharzy oraz ich wzajemne relacje - podsycane aplauzem publiczności. Państwo Kozłowsy prywatnie są małżeństwem z długoletnim starzem, w kuchni rozumieją się bez słów. Ciekawy nowoczesny design miejsca pracy, jednocześnie podkreślający tradycję, budzi zainteresowanie przechodniów. Ogólna koncepcja występu opiera się o wykorzystanie takich elementów polskiej tradycji żywieniowej i kultury, które są najbardziej zbliżone do tradycji włoskich, a więc spotkań rodzinnych i w gronie przyjaciół. Dookoła wyspy widownia może rozsiąść się wygodnie i uczestniczyć w pokazie.
W życiu codzinennym head chef i sous chef polskiego pawilonu chętnie podejmują wszelkie działania ukazujące i stymulujące własną kreatywność. Kozłowscy są przekonani, że ich udział w Światowych Targach Expo w Mediolanie będzie niecodzienną okazją do promowania w ich rodzinnym mieście Lublinie wartościowych i inspirujących idei. Wierzę, że wydarzenie to spotka się z zainteresowaniem osób pragnących z zaangażowaniem realizować własne pasje, a przy okazji wpłynąć twórczo na najbliższe otoczenie.