Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna restauracja Insomnia od 2 lat prowadzi zajęcia na temat herbat. Podczas wykładów snujemy opowieści o camellia sinensis, rozprawiamy się z błędami i mitami obecnymi w życiu codziennym a legendy wkładamy między bajki. Zaglądamy na tradycyjne plantacje gdzie liście zbierane są ręcznie przez zbieraczki oraz do nowoczesnych japońskich fabryk wyposażonych w czułe maszyny optyczne. Uchylamy rąbka tajemnicy podglądając poszczególne etapy produkcji, spragnieni poznania odmiennych kultur picia herbaty. Na ćwiczeniach studenci dzienni oraz zaoczni zmysłowo oceniają napary, uczą się metod parzenia, oraz poznają cenne właściwości wiecznie zielonych liści. Niczym Sherlock Holmes rozszyfrowują oznaczenia na puszkach i rozpoczynają swą podróż poznając ciekawostki np. jak fałszowano herbatę za czasów Twininga. Jeśli chcielibyście posłuchać herbacianych historii, zaproście nas do siebie! Gwarantujemy zainteresowanie audytorium i aromatyczne wspomnienia.

2017 12 30 herbata1

2017 12 30 herbata2

2017 12 30 herbata3