Kolacja wigilijna w Muzeum Wsi Lubelskiej dla pracowników firmy transportowej.
W środku zimy, tam gdzie cofa się czas, gdzie kompot z suszu pyrka na kuchni kaflowej.
Pod strzechą błyszczą się sople lodów a mi - managerowi restauracji Insomnia błyszczą się oczy i serce się cieszy na tak wspaniale wydarzenie jakim jest wigilia oraz kolędowanie z zespołem Uniwersytetu Przyrodniczego „Jawor”.
Występ w strojach ludowych to była niespodzianka dla gości. Kolację wigilijną poprzedziły atrakcje:
- kulig
- warsztaty ozdób choinkowych
- wspólne ubieranie choinki
Najbardziej jestem dumna z menu którego motywem przewodnim są słowa klucze- „ jak za dawnych lat, prostota, post, polskość i wiejskość” .
Chef kuchni Łukasz Kozłowski przygotował:
Na ciepło
🌲Barszcz czerwony z uszkami
🌲Piróg biłgorajski z zsiadłym mlekiem
🌲Pierogi kresowe
🌲Kapusta z grzybami i śliwką podawana z grochem
🌲Dorsz z kurkami na puree ziemniaczanym
Na słodko
🌲Jabłka prażone w mące gryczanej „hreczanej”
🌲Racuchy jabłkami - na warsztaty
🌲Miodownik
🌲Kutia
🌲Marchewnik
🌲Sernik
Bufet zimny / przystawki
🌲Oscypki po hetmańsku
🌲Śledź w occie z cebulką
🌲Śledź w oleju lnianym z cebulką
🌲Karp w galarecie
🌲Karp smażony saute
🌲Pasztet z fasoli (wegański)
🌲Sałatka z marynowanymi buraczkami, serem kozim, gruszką, pestkami dyni i octem
Napoje
🍷Grzane wio 200 ml/os
Grzaniec z wina z przyprawami korzennymi podawany z pomarańczą
🫖Napoje zimne
karafki wody niegazowanej z miętą i cytryną
karafki kompotu z suszu
Napoje gorące
kawa oraz herbata (w formie serwis kelnerski)