Kolacja wigilijna w Muzeum Wsi Lubelskiej dla pracowników firmy transportowej.
W środku zimy, tam gdzie cofa się czas, gdzie kompot z suszu pyrka na kuchni kaflowej.
Pod strzechą błyszczą się sople lodów a mi - managerowi restauracji Insomnia błyszczą się oczy i serce się cieszy na tak wspaniale wydarzenie jakim jest wigilia oraz kolędowanie z zespołem Uniwersytetu Przyrodniczego „Jawor”.
Występ w strojach ludowych to była niespodzianka dla gości. Kolację wigilijną poprzedziły atrakcje:
- kulig
- warsztaty ozdób choinkowych
- wspólne ubieranie choinki
Najbardziej jestem dumna z menu którego motywem przewodnim są słowa klucze- „ jak za dawnych lat, prostota, post, polskość i wiejskość” .
Chef kuchni Łukasz Kozłowski przygotował:
Na ciepło
- Barszcz czerwony z uszkami
- Piróg biłgorajski z zsiadłym mlekiem
- Pierogi kresowe
- Kapusta z grzybami i śliwką podawana z grochem
- Dorsz z kurkami na puree ziemniaczanym
Na słodko
- Jabłka prażone w mące gryczanej „hreczanej”
- Racuchy jabłkami - na warsztaty
- Miodownik
- Kutia
- Marchewnik
- Sernik
Bufet zimny / przystawki
- Oscypki po hetmańsku
- Śledź w occie z cebulką
- Śledź w oleju lnianym z cebulką
- Karp w galarecie
- Karp smażony saute
- Pasztet z fasoli (wegański)
- Sałatka z marynowanymi buraczkami, serem kozim, gruszką, pestkami dyni i octem
Napoje
- Grzane wio 200 ml/os
Grzaniec z wina z przyprawami korzennymi podawany z pomarańczą
Napoje zimne
- karafki wody niegazowanej z miętą i cytryną
- karafki kompotu z suszu
Napoje gorące
- kawa oraz herbata (w formie serwis kelnerski)